top of page
Asset 240.png

آخرین خبرها

بیشتر بخوانید

صدودهمین سالگرد کشتار ارمنی‌ها بە دست ملی گرایان ترک

  • Writer: Arena Website
    Arena Website
  • Apr 26
  • 3 min read


افول امپراطوری عثمانی در سال‌های منتهی به جنگ جهانی اول و متعاقبا سقوط و متلاشی شدن آن زمینه‌های رشد ملی‌گرایی افراطی در ترکیه را فراهم کرد. در اواخر عمر دولت عثمانی جنبش‌های رفرمیستی به رهبری حزب اتحاد و ترقی در استانبول برای نجات این دولت شکل گرفته بودند، اما جنگ جهانی اول و قدرتهای جهانی مانند انگلستان، فرانسه، ایتالیا و آمریکا ایده متفاوتی داشتند، تقسیم مستعمرات میان این کشورها انجام شده بود و زمانی برای اصلاح و نجات عثمانی باقی نمانده بود. فروپاشی این امپراتوری ترکها را دچار حقارتی کرد که برای جبرانش دست به دامان ملی‌گرایی افراطی و کمالیسم شدند.

در چنین فضایی مصطفی کمال آتاتورک به عنوان ناجی و بنیان گذار ترکیه جدید رهبری جنبش ترک‌های جوان را بر عهده گرفت. این جنبش حمایت برخی کشورهای منطقه‌ای و جهانی را نیز با خود همراه کرد، از جمله کشور نوبنیاد اتحاد جماهیر شوروی و جامعه مسلمانان شبه قاره هند که بعدها کشور پاکستان از دل آن درآمد.


سرخوردگی حاصل از افول خلافت عثمانی، اما در جای دیگری دهان باز کرد و شروع به بلعیدن بخش‌هایی از زیست تاریخی/فرهنگی جامعه ترکیه کرد. ترک‌های جوان با حمایت حزب اتحاد و ترقی و این استدلال که ارامنه ترکیه همپیمانان روسیه در جنگ علیه عثمانی بوده‌اند، پروژه اخراج، انکار و کشتار ارامنه را کلید زدند.



اولین موج کشتار ارامنه در آوریل ۱۹۰۹ و در پی ناآرامی‌های سیاسی در امپراتوری عثمانی، تنش‌های اتنیکی ومذهبی در منطقه آدنا (جنوب ترکیه امروزی) اتفاق افتاد. مسلمانان مسلح به ارمنیان مسیحی در این شهر و روستاهای اطراف حمله کردند و درگیری‌های وسیعی رخ داد.

این درگیری‌ها چند روز طول کشید و با وجود حضور نظامیان عثمانی، خشونت‌ها مهار نشد. حتی برخی سربازان نیز در کشتار مشارکت کردند، در نتیجه این اتفاقات حدود ۲۰,۰۰۰ ارمنی کشته شدند.


موج دوم سرکوب و کشتار ارامنه در ۲۴ آوریل ۱۹۱۵ با بازداشت بیش از ۳۵۰ تن از روزنامه‌نگاران، سیاستمداران، روشنفکران و ... ارمنی‌ آغاز شد. در گام بعدی اموال بسیاری از ارامنه مصادره شد و در ۱۰ ژوئن ۱۹۱۵ فعالیت‌ اقتصادی آنها به طور کامل ممنوع شد و در نهایت روز ۲۳ ماه می، اولین گروه از بازداشت شدگان ارمنی قتل‌عام شدند. این اقدامات سرآغازی برای بیش از یک‌سال قتل‌عام ارمنی‌ها در ترکیه بود که به کشتار بیش از یک میلیون ارمنی منجر شد.


برگزاری مراسم یادبود قربانیان نسل‌کش ارمنی‌ها توسط سازمان حقوق بشر (ای.ها.د) در ترکیه
برگزاری مراسم یادبود قربانیان نسل‌کش ارمنی‌ها توسط سازمان حقوق بشر (ای.ها.د) در ترکیه

روز پنج‌شنبه ۲۴ آوریل، گرامیداشت این نسل‌کشی در شهرهای مختلف، از روژاوا و ترکیه تا ارمنستان برگزار شد. در این مراسم‌ها نهادهای حقوق بشری از جمله سازمان حقوق بشری ترکیه (ihd) بار دیگر تأکید کردند که انکار نسل کشی، به تداوم جنایت‌ها دامن میزند.

جامعه ارمنی همچنان خواهان عدالت و به رسمیت شناختن این فاجعه تاریخی به عنوان ژینوساید ملت ارمنی است.


برگزاری مراسم یادبود قربانیان نسل‌کشی ارمنی‌ها، قامیشلو ۲۴ آوریل ۲۰۲۵/ عکس از خبرگزاری هاوار
برگزاری مراسم یادبود قربانیان نسل‌کشی ارمنی‌ها، قامیشلو ۲۴ آوریل ۲۰۲۵/ عکس از خبرگزاری هاوار

همچنین میگردیچ کاتانگیان، نماینده مجمع جامعه ارمنی روژاوا نیز در مراسم یادبودی بر پایبندی این جامعه بر جلوگیری از نسل‌کشی‌های آینده از طریق مقاومت و مبارزه تأکید کرد.


نسل کشی ارمنی‌ها به دست ترکیه از سوی کشورهای، آلمان، فرانسه، روسیه، ارمنستان، ایالات متحده آمریکا، کانادا، سوئد، هلند، یونان، لبنان، ایتالیا، نروژ و پرتغال به عنوان ژنوساید به رسمیت شناخته شده است.


جمهوری اسلامی ایران اما موضع دوگانه‌ای در قبال این نسل کشی داشته است و کشتار ارمنی‌ها را به عنوان ژینوساید به رسمیت نمی‌شناسد و با وجود همکاری‌های سیاسی، امنیتی و اقتصادی با ارمنستان ترجیح داده است که از یک سو دامنه تنش‌ها با ترکیه را کنترل کند و از سوی دیگر با عدم پذیریش این کشتار به عنوان یک نسل کشی، ابعاد تاریخی مساله ارمنی‌ها و حق تعیین سرنوشت آنها را مسکوت باقی بگذارد.

در طول چند دهه گذشته به دلیل فشارها و محدودیت‌هایی که از سوی جمهوری اسلامی بر ارمنی‌های ساکن ایران وارد شده است، جمعیت بزرگی از آنها مجبور به خروج از ایران شده‌اند.


نسل‌کشی ارمنی‌ها یکی از مواردی است که ناکارآمدی نظام و مکانیزم‌های بین‌المللی در پاسخگو کردن ناقضان حقوق بشر را نشان می‌دهد. در حالی که برخی نهادهای بین‌المللی از دولت ترکیه خواسته‌اند با پذیرش رسمی نسل‌کشی ارامنه به عنوان یک جنایت علیه بشریت، آغازگر روند جبران این فاجعه باشد، این دولت اما تا امروز از پذیرش نسل‌کشی امتناع کرده و در این راستا اقدامی عملی انجام نداده است.


bottom of page