احتمال توافق هستهای با ایران و رشد غیرمنتظره ذخایر آمریکا، قیمت نفت را کاهش داد
- Arena Website
- 55 minutes ago
- 3 min read

قیمت نفت روز پنجشنبه بیش از یک دلار در هر بشکه کاهش یافت. افزایش انتظارات برای دستیابی بە توافق هستەای میان آمریکا و ایران و رشد غیرمنتظره ذخایر نفت خام آمریکا، نگرانیها از مازاد عرضه را تشدید کرد.
در معاملات امروز پنجشنبه ۲۵ اردیبهشت (۱۵ مه) قراردادهای آتی نفت برنت با کاهش ۱.۴۹ دلاری (معادل ۲.۳ درصد) به ۶۴.۶۰ دلار در هر بشکه رسید، در حالی که قیمت نفت خام وست تگزاس اینترمیدیت آمریکا نیز ۱.۴۶ دلار (۲.۳ درصد) افت کرد و به ۶۱.۶۹ دلار رسید. هر دو شاخص پس از کاهش ۰.۸ درصدی در روز چهارشنبه، روند نزولی خود را ادامه دادند.
با این حال، سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپکپلاس) همچنان به افزایش تولید ادامه میدهند، هرچند اوپک روز چهارشنبه پیشبینی خود از رشد عرضه نفت توسط آمریکا و سایر تولیدکنندگان غیر «اوپکپلاس» در سال جاری را کاهش داد.
تلاش این اتحادیه برای تثبیت بازارها در حالی با چالش مواجه است که احتمال بازگشت ایران به تجارت جهانی نفت به عنوان یک عامل فشار اضافی مطرح شده است. یوکی تاکاشیما، اقتصاددان در شرکت نومورا سکیوریتیز در اینباره گفته است:
فروشهای تازه به دلیل انتظار از اینکه توافق هستهای ایران و آمریکا، ممکن است تحریمهای سختگیرانه اخیر واشنگتن علیه تهران را کاهش دهد و تعادل عرضه و تقاضای جهانی نفت را مختل کند، آغاز شد.
تحریمهای جدید آمریکا علیه تولید داخلی قطعات موشکهای بالیستیک ایران روز چهارشنبه اعلام شد. این اقدام یک روز پس از تحریم نزدیک به ۲۰ شرکت توسط واشنگتن صورت گرفت که ادعا میشود در شبکهای برای ارسال نفت ایران به چین فعالیت میکردند. این تحریمها پس از چهارمین دور مذاکرات هستهای آمریکا و ایران در عمان با هدف حل اختلافات بر سر برنامه هستهای تهران اعمال شد.
تونی سیکامور، تحلیلگر شرکت "IG"، بر این باور است: افزایش ذخایر نفت آمریکا و برداشت سود پس از صعود قیمتها به بالای محدوده اخیر ۵۵ تا ۶۵ دلار، فشار نزولی ایجاد کرده است. او میگوید:
پیشبینی میکنم بازار در ماه آینده در محدوده فعلی نوسان کند، اما در صورت عدم وقوع شوک ژئوپلیتیکی جدید، قیمتها در نهایت شکسته شده و به سمت ۵۰ دلار حرکت خواهند کرد.
دادههای اداره اطلاعات انرژی آمریکا (EIA) نشان میدهد که ذخایر نفت خام در هفته منتهی به ۹ مه با افزایش ۳.۵ میلیون بشکهای به ۴۴۱.۸ میلیون بشکه رسیده است، در حالی که نظرسنجی رویترز از تحلیلگران کاهش ۱.۱ میلیون بشکهای را پیشبینی کرده بود. پیش از این، "مؤسسه نفت آمریکا (API)" از افزایش چشمگیر ۴.۳ میلیون بشکهای ذخایر در هفته گذشته خبر داده بود.
افت واردات سوخت پالایششده در آسیا، وابستە به افت تقاضا و کاهش صادرات
از طرف دیگر واردات سوختهای پالایششده کلیدی از جمله بنزین و گازوئیل در آسیا طی آوریل به پایینترین سطح چهار سال اخیر رسید و به ۱۶۶.۳۷ میلیون بشکه کاهش یافت، رقمی که نسبت به ماه مارس افت قابل توجهی نشان میدهد.
تحلیلگران علت این کاهش را ترکیبی از تعمیرات پالایشگاهی، افت تقاضا و کاهش صادرات از سوی صادرکنندگان عمده میدانند.
دادههای Kpler نشان میدهد در چهار ماه نخست ۲۰۲۵، مجموع واردات مشتقات سبک و میانی (از جمله بنزین و گازوئیل) آسیا به ۷۴۶.۷۳ میلیون بشکه رسیده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۱.۶ درصد کاهش یافته است. این افت، فشار بیشتری بر حاشیه سود پالایشگاههای منطقه وارد میکند، زیرا در شرایط کاهش فروش برای حفظ سهم بازار رقابت تشدید میشود.
کارشناسان همچنین کاهش سریعتر قیمت نفت خام نسبت به بنزین و گازوئیل را عامل پایداری نسبی حاشیه سود پالایشگاهها در این دوره عنوان میکنند.