محاصره غذایی غزه و توقف فعالیت آشپزخانه جهانی غذا ادامە دارد
- Arena Website
- May 8
- 3 min read

سازمان بشردوستانه آمریکایی «آشپزخانه جهانی غذا» اعلام کرده است که به دلیل پایان یافتن ذخایر غذایی و تداوم انسداد مرزها از سوی اسرائیل، ناچار به توقف فعالیت در غزه شده است.
سازمان بشردوستانه آمریکایی «آشپزخانه جهانی غذا» در بیانیهای که روز گذشتە، ٧ مە، در خصوص پایان یافتن ذخایر غذایی و تداوم انسداد مرزهای غزە از سوی اسرائیل منتشر کرده است،اعلام نمودە است که پس از توزیع بیش از ۱۳۰ میلیون وعده غذایی و پخت ۲۶ میلیون قرص نان طی ۱۸ ماه گذشته، اکنون مواد اولیه لازم برای ادامه فعالیتهای آشپزی و نانوایی در غزه وجود ندارد.
بحران غذایی و دارویی در غزه از دوم مارس ۲۰۲۵ و پس از تصمیم دولت اسرائیل برای ممانعت از ورودورود کمکهای بشردوستانه به نوار غزه بیش از پیش تشدید شده است.
در همین رابطە، سازمان ملل نیز اعلام نمودە است که این وضعیت، حدود ۲.۳ میلیون غیرنظامی فلسطینی را در معرض قحطی و گرسنگی شدید قرار داده است.
آشپزخانه جهانی غذا همچنین گزارش کرده است که کامیونهای حامل مواد غذایی و سوخت، از دوم مارس در مرز متوقف شدهاند. با وجود آماده بودن محمولههای جدید در اردن و مصر، نبود مجوز رسمی از سوی اسرائیل مانع ورود آنهاست. این سازمان تأکید کرده که تنها در برخی مناطق محدود همچنان قادر به توزیع آب آشامیدنی است و ادامه خدمات غذایی منوط به رفع محاصره خواهد بود.
همچنین برنامه جهانی غذا در ۲۵ آوریل اعلام کرد که تمامی ذخایر غذاییاش در غزه به پایان رسیده و آشپزخانههای خیریه محلی در روزهای آتی تعطیل خواهند شد. طبق اعلام این نهاد بینالمللی، بیش از ۱۱۶ هزار تن مواد غذایی آماده انتقال در مرزهاست، اما بسته بودن گذرگاهها مانع ورود آنها شده است.
افزایش قیمت مواد غذایی تا ۱۴۰۰ درصد نسبت به دوران آتشبس، کمبود شدید سوخت، و نبود دارو و تجهیزات، بیمارستانهای غزه را در آستانه فروپاشی قرار داده است. همچنین، آمار سوءتغذیه شدید در میان کودکان ساکن شمال غزه دو برابر شده است.
پایان آتشبس و تشدید محاصره
آتشبس دوماههای که از ۱۹ ژانویه ۲۰۲۵ با میانجیگری آمریکا، قطر و مصر برقرار شده بود، در دوم مارس با ازسرگیری حملات و توقف ورود کمکها از سوی اسرائیل پایان یافت. اسرائیل اعلام کرده است که این اقدامات با هدف اعمال فشار بر حماس برای آزادی گروگانهای حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ انجام میشود.
در مقابل، حماس اسرائیل را به «استفاده از گرسنگی بهعنوان سلاح جنگی» متهم کرده و اتهامات مربوط به سوءاستفاده از کمکهای بشردوستانه را رد کرده است. منابع محلی گزارش دادهاند که برای مقابله با غارت کمکها توسط باندهای مسلح، نیروهای امنیتی حماس دستکم شش نفر را اعدام کردهاند.
از زمان آغاز مجدد حملات اسرائیل به غزه دست کم دو هزار و پانصد نفر عمدتا زن و کودک جان خود را از دست داده و هزاران نفر نیز مجروح شدهاند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، در ۸ آوریل محاصره غزه را «نقض فاحش قوانین بینالمللی» خوانده و آن را «میدان کشتار» توصیف کرد. همچنین، کشورهای بریتانیا، فرانسه و آلمان در بیانیهای مشترک در ۲۴ مارس، محاصره را «غیرقابلتحمل» دانسته و خواستار بازگشایی فوری مرزها شدند.
در پاسخ، دولت اسرائیل مدعی شده که در طول دوره آتشبس بیش از ۲۵ هزار کامیون حامل ۴۵۰ هزار تن کمک وارد غزه شده و کمبودی در کمکها وجود ندارد. این ادعا در تضاد با گزارشهای سازمان ملل و نهادهای امدادی است که از پایان کامل ذخایر و تشدید بحران خبر میدهند.
نهادهای بینالمللی، از جمله سازمان ملل متحد و دیوان بینالمللی دادگستری (ICJ)، این محاصره را ناقض قوانین بینالمللی دانسته و آن را نمونهای از «مجازات جمعی» توصیف کردهاند؛ اقدامی که میتواند مصداق جنایت جنگی باشد.