ایران از موشک بالستیک قاسم بصیر با ادعای برد ۱۲۰۰ کیلومتر رونمایی کرد
- Arena Website
- May 5
- 3 min read
Updated: May 6

جمهوری اسلامی ایران روز یکشنبه از موشک بالستیک جدید «قاسم بصیر» رونمایی کرد و مدعی شد این موشک با برد حداقل ۱۲۰۰ کیلومتر میتواند از سامانههای پدافندی پیشرفته مانند «تاد» و «پاتریوت» آمریکا عبور کند و در برابر جنگ الکترونیک مقاوم است. این رونمایی در حالی انجام شد که تنشهای منطقهای بالا گرفته و مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا ادامه دارد، در شرایطی که کشورهای غربی تحریمهای سختی علیه برنامه موشکی ایران وضع کردهاند.
خبرگزاری ایسنا، روز گذشتە (یکشنبه ۱۴ اردیبهشت) با انتشار گزارشی از رونمایی موشک بالستیک «قاسم بصیر» اعلام کرد کە این موشک، نسخهای ارتقایافته از موشکهای «حاج قاسم» است و با سوخت جامد کار میکند.
مقامات ایرانی ادعا کردهاند که این موشک با سر جنگی بازطراحیشده و بدنهای از جنس الیاف کربن، توانایی پنهانکاری در برابر رادارها و مانور برای عبور از سامانههای دفاع موشکی را دارد. همچنین گفته شده است که این موشک به سامانه هدایت تصویرساز حرارتی مجهز است که امکان اصابت دقیق به اهداف را بدون نیاز به GPS فراهم میکند. طبق ادعای مقامات ایران «آزمایش نهایی این موشک در ۲۸ فروردین ۱۴۰۴ با موفقیت انجام شده بود.»
عزیز نصیرزاده، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ایران در مراسم رونمایی روز یکشنبه ١۴ اردیبهشت گفت:
موشک قاسم بصیر میتواند هدف موردنظر را در میان اهداف متعدد با دقت کامل و بدون انحراف شناسایی و منهدم کند. این موشک در برابر اخلالهای الکترونیکی شدید آزمایش شده و از سامانههای پدافندی مانند تاد و پاتریوت عبور میکند.
او افزود: «اگر جنگی بر ما تحمیل شود، از تسلیحاتی که تاکنون استفاده نشدهاند بهره میبریم و پایگاههای آمریکا در منطقه را هدف قرار خواهیم داد.»
با این حال ایران شواهد مستقلی برای تایید این قابلیتها ارائه نکرده است. تحلیلگران غربی، از جمله «موسسه واشنگتن برای سیاست شرق» پیشتر در گزارشهایی نسبت به صحت ادعاهای ایران درباره تواناییهای موشکیاش ابراز تردید کردهاند.
این رونمایی در حالی انجام می شود که تنشهای منطقهای شدت گرفته است. بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، اخیراً پس از حملات موشکی حوثیهای یمن به اسرائیل، ایران را به حمایت از این گروه متهم کرد و گفت: «ما اقدامات لازم را برای هشدار به ایران انجام خواهیم داد.»
وزیر دفاع جمهوری اسلامی در مراسم رونمایی از این موشک به این تهدید نخستوزیر اسرائیل و همچنین تهدید اخیر پیت هگست وزیر دفاع آمریکا پاسخ داد. او ادعا کرد که ایران اگر از سوی اسرائیل یا آمریکا مورد حمله قرار گیرد، «منافع، پایگاهها و نیروهای آنها را در هرکجا باشد و در هر زمانی که لازم بداند مورد حمله قرار خواهد داد.»
این ادعای وزیر دفاع جمهوری اسلامی درباره پاسخ به حملات احتمالی آمریکا و اسرائیل در حالی مطرح میشود که حبیبالله سیاری معاون هماهنگ کننده ارتش ایران، روز یکشنبه ۱۴ در همایشی گفت: «با وضعیت فعلی و تجهیزات کنونی، نمیتوانیم در برابر تهدیدات آینده بایستیم.»
کشورهای غربی، بهویژه آمریکا و اتحادیه اروپا، برنامه موشکی ایران را تهدیدی برای امنیت منطقه و جهان میدانند و تحریمهای گستردهای علیه افراد و نهادهای مرتبط با آن اعمال کردهاند.
این تحریمها شامل محدودیتهای مالی، فناوری و صفر است که برای کندکردن پیشرفت برنامه موشکی ایران طراحی شدهاند. تهران اما این تحریمها را غیرقانونی میداند و برنامه موشکی خود را دفاعی و غیرقابل مذاکره میخواند.
ایران در هفتههای اخیر از چند شهر موشکی زیرزمینی رونمایی کرده و مدعی است که این تأسیسات برای ذخیره و پرتاب موشکهای بالستیک و کروز طراحی شدهاند. ایران ادعا میکند که این پایگاهها بخشی از استراتژی بازدارندگی ایران در برابر تهدیدات خارجی، بهویژه از سوی اسرائیل و آمریکا، هستند. هرچند جزئیات فنی آنها بهطور مستقل تأیید نشده است.
کشورهای غربی و اسرائیل برنامه موشکی ایران را نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد میدانند، اما تهران این اتهامات را رد کرده و آن را بخشی از حق دفاع مشروع خود میخواند. ایران همچنین بارها تأکیدکرده که برنامه موشکیاش موضوع مذاکره نیست.