تردیدها در رابطە با آغاز فرایند صلح در ترکیە همچنان ادامە دارد
- Arena Website
- May 16
- 3 min read

در حالیکە موضوع دگردیسی حزب کارگران کُردستان و تصمیم پایان دادن بە مبارزە مسلحانە از سوی این سازمان همچنان یکی از موضوعات اصلی خاورمیانە است، وزارت دفاع ترکیه اعلام کرد که پس از اجرای تصمیم انحلال حزب و تحویل سلاح های آن، عملیات نظامی در مناطق تحت تصرف پ.ک.ک «تا پاکسازی کامل مناطق و رفع تهدید» ادامه خواهد یافت.
روز گذشتە، زکی آکتورک، مشاور مطبوعاتی و روابط عمومی وزارت دفاع ملی (MSB)، در خصوص تصمیم حزب کارگران کردستان پ.ک.ک برای انحلال و خلع سلاح، گفت:
ما تأکید میکنیم که تصمیم اتخاذ شده باید بدون تأخیر اجرا شود، گامهای مشخصی که در میدان برداشته میشود از نزدیک رصد خواهد شد و ما در برابر هرگونه موقعیتی از جمله خرابکاری در روند و تحریکات کلامی و عملی که ممکن است در طول این روند رخ دهد، مراقب و آماده هستیم.
وی افزود: «ارتش با عزم و اراده خود تا زمان اطمینان از پاکسازی کامل منطقە و از بین رفتن تهدید این سازمان تروریستی جداییطلب برای ترکیه، بە عملیات خود ادامە میدهد. از سوی دیگر وی در رابطە با روند خلع سلاح، مدعی شد که مکانیسمی توسط واحدهای مربوطه در ترکیه، با هماهنگی همتایان خود در کشورهای منطقه، ایجاد خواهد شد.
با وجود سخنان یکطرفە آکتورک، مراد کاراییلان، از رهبران ارشد حزب کارگران کُردستان، با بیان اینکه حزب متبوع وی منتظر برداشتن گامهای عملی از سوی مقامات حکومت ترکیه و دولت آکپ-مهپ در راستای دموکراتیزاسیون و حل مسالە کُرد خواهد ماند، اظهار داشت: ما در رابطە با مطالباتمان شفاف هستیم؛ اما رویکرد یکطرفه [ دولت] درست نیست و در این بارە باید تعامل صورت بگیرد.
لازم است یک دادگاه عادل هم برای ما و هم برای آنها ایجاد شود. ما در این زمینه از آمادگی برخوردار هستیم. به همین دلیل پیشنهاد ما این است؛ کمیسیونهای حقیقت و عدالت در بسیاری از کشورها تأسیس شوند. زیرا ما میدانیم چه کردهایم و مقامات دولت ترکیه نیز میدانند در کُردستان بە چە اقداماتی دست زدەاند.
این مقام ارشد حزب کارگران کُردستان همچنین افزود: مقامات ترکیه باید بر این نکتە واقف باشند کە اگر بر این باورند کە با انحلال حزب کارگران کردستان، تهدید برخی، ما تسلیم خواهیم شد، چنین مسالەای وجود ندارد. زیرا امروز، کُردها در خاورمیانە از جملە آگاەترین ملتها نسبت بە حقوقشان در خاورمیانە هستند. در این میان مبارزترین و آگاهترین زنان، زنان آزاد کُرد هستند. دیگر این مردم با قتل، ظلم و ستم ساکت نخواهند شد.
از سوی دیگر، عبدالقادر سلوی، نویسنده روزنامه حریت که به محافل تصمیمگیر در ترکیه نزدیک است، اظهار داشت: روند خلع سلاح در هر کشور توسط سازوکاری که به طور مشترک با آن کشور ایجاد شده است، در فرآیندی هماهنگ با اطلاعات ترکیه کنترل خواهد شد. او افزود که سازمان اطلاعات ترکیه مطالعه جامعی را در مورد مکانهایی که قرار است سلاحها در آنجا تحویل داده شوند، انجام داده و هرگونه نقشی برای سازمان ملل متحد در نظارت بر این روند را رد کرد.
او توضیح داد که تصمیم، ارزیابی و تأیید ترکیه در مورد عملیات خلع سلاح بر اساس گزارشی خواهد بود که توسط ابراهیم کالین، رئیس اطلاعات، به رئیس جمهور رجب طیب اردوغان ارائه خواهد شد. سلوی در پایان گفت که پس از تأیید اینکه پ.ک.ک سلاحهای خود را زمین گذاشته است، روند «تحول دموکراتیک» آغاز خواهد شد و مراحل قانونی برای اعضای حزب کارگران کُردستان، زندانیان مسن و بیماران در زندانها انجام خواهد شد.

در همین رابطە، زاگرس هیوا سخنگوی حزب کارگران کردستان، ضمن اشارە بە وجود عدم تفاهم در رابطە با نام فرایند دگردیسی حزب کارگران کردستان، میان این حزب و دولت ترکیە، اظهار داشت:
این اقدام حزب کارگران کردستان بە عنوان پروسە صلح، را باید بە عنوان دورە جدیدی از مبارزە نامگذاری برای آشتی کرد. در خصوص ترک مناطق حفاظتی میدیا (قندیل) نیز، سخنگوی این حزب تاکید کرد کە مسالەای برای ترک این مناطق در دستور کار قرار ندارد.
از سوی دیگر صبری اوک، از دیگر فرماندهان ارشد این حزب، اظهار داشتە است:
ما همچنان در حال نبرد بودە و اینکە چه زمانی چه چیزی روی دهد مشخص نیست. واکنشهای ما، زندگیمان و تلاشهایمان باید مطابق این امر باشد. ما از این موضوع ساده نمیگذریم.
بە رغم خوشبینی های اولیە برای خلع سلاح و نیز برخی انتقادات اولیە نسبت بە تصمیم حزب کارگران کردستان مبنی بر انحلال، بە نظر میرسد این حزب همچنان منتظر برداشتن گامهای عملی از سوی دولت ترکیە است. بنابە گفتەهای مقامات ارشد این حزب، در صورت عدم تحقق مطالبات کُردها صلح یکطرفه محقق نمیشود.