شورای دموکراتیک سوریه: برای آغاز فرایند سیاسی باید زمینهای مساعدتر فراهم شود
- Arena Website
- Apr 18
- 2 min read

شورای دموکراتیک سوریه (م.س.د) گفتوگوی ملی و مشارکت واقعی گروههای مختلف را پیش شرط رسیدن به هرنوع راهحلی سیاسی برای بحرانهای این کشور دانست. در این نشست همچنین بر برقراری آتشبس سراسری در سوریه، جلوگیری از افتادن کشور به ورطه جنگهای منطقهای و بینالمللی و نیز فراهم شدن زمینه مساعدتر برای آغاز هرنوع فرآیند سیاسی در این کشور تاکید شده است.
نشست مجمع عمومی شورای دموکراتیک سوریه یکشنبه ۱۳ آوریل در شهر حسکه، از مناطق خودگردان شمال و شرق سوریه، به منظور بررسی آخرین تحولات سوریه برگزار شد. شرکت کنندگان در این نشست بار دیگر از تدوین یکسویه پیشنویش قانون اساسی موقت بدون مشارکت همه گروهها، تنوعات و احزاب و جریانهای سیاسی سوریه انتفاد کردند.
محمود المصط، رئیس مشترک م.س.د، با اشاره به تجربههای گذشته، اظهار داشت که خواستههای تنوعات مختلف سوریه در این قانون اساسی بازتاب نیافته است. او گفت:
"مردم سوریه علیه تبعیض و نادیده گرفته شدن قیام کردند. آنها نباید بار دیگر از فرآیند تصمیمگیری درباره آینده خود کنار گذاشته شوند.
وی همچنین بر نقش شورای دموکراتیک سوریه به عنوان پل ارتباطی میان تنوعات مذهبی و اتنیکی این کشور در گذار مسالمت آمیز به سوی دموکراسی تاکید کرد.
لیلا قرمان، دیگر رئیس مشترک این شورا نیز ضمن تأکید بر ضرورت وحدت داخلی، گفت: "سوریه امروز بیش از هر زمانی به حرکت به سوی گفتوگوی ملی، تغییرات سیاسی فراگیر و به رسمیت شناختن تنوعات مختلف کشور دارد. تنها از این طریق می توان یک ساختار سیاسی فراگیر مبتنی بر اعتماد عمومی بنا کرد، نه تداوم سیاستهای کنونی."
در ادامه این نشست، توجه ویژهای به چشمانداز دولت آینده سوریه و ماهیت نظام سیاسی معطوف شد؛ نظامی که در آن حقوق همه شهروندان سوری به رسمیت شناخته شود. شرکتکنندگان تأکید کردند که تنوع قومی، دینی و سیاسی باید در روند تدوین قانون اساسی و تشکیل دولت جدید سوریه لحاظ شود.

همچنین تأکید شد که نبود نمایندگی واقعی برای تمامی طیفها و نیروهای موجود، به تداوم تفرقه منجر میشود و در تضاد با چشمانداز ساختن دولتی دموکراتیک، برابر و مبتنی بر عدالت و چندگونگی ملی است. بر همین اساس، روند سیاسی باید از نو، بر پایه اصولی نوین و فراگیر بازسازی شود.
رهبری مشترک شورای دموکراتیک سوریه همچنین به نتایج دیدارهای خود در دمشق و گفتوگو با طیف گستردهای از نیروهای سیاسی سوری اشاره کرد. این شورا افزوده است که نشستهایی نیز با وزیر امور خارجه آلمان و نمایندگان دیپلماتیک کشورهای اروپایی، مصر و ایالات متحده برگزار کرده و این دیدارها را مثبت و سازنده ارزیابی کرده است.
شورای دموکراتیک سوریه از اولین منتقدان ترکیب دولت جدید سوریه و نیز پیشنویس قانون اساسی جدید این کشور است. این شورا اواخر ماه مارس گذشته در بیانیهای در واکنش به اعلام اسامی کابینه جدید سوریه، ار ترکیب "انحصارگرایانه" و "یکدست" آن انتفاد کرده بود. این بیانیه کابینه جدید را "یکدست" و "فاقد تنوع سیاسی و اجتماعی" خوانده بود؛ در آن بیانیه بهویژه نسبت به مشارکت ناچیز زنان در ترکیب دولت جدید به شدت انتقاد شده بود.