عملیات نیروهای سوریە دموکراتیک علیه داعش در اردوگاه الهول در شمال-شرق سوریە ادامە دارد
- Arena Website
- Apr 20
- 3 min read

نیروهای امنیتی مناطق خودگردان دمکراتیک شمال و شرق سوریه عملیات جدیدی را در اردوگاه الهول آغاز کردهاند. این عملیات با هدف نابودی سلولهای خفته گروه داعش و جلوگیری از نفوذ این گروه به داخل اردوگاه انجام میشود. بر اساس گزارش رسانههای کردی در روز دوم عملیات، ۱۶ نفر از اعضای داعش دستگیر و مقادیری سلاح و مهمات کشف و ضبط شده است.
نیروهای امنیتی (آسایش) داخلی مناطق خودگردان شمال و شرق سوریه- روژآوا- (آسایش) روز جمعه، ٣٠ فروردین، ١٨ آپریل ٢٠٢٥، عملیاتی امنیتی را در اردوگاه الهول آغاز کردند. در این عملیات غیر از نیروهای آسایش، نیروهای دموکراتیک سوریه (SDF) و یگانهای مدافع زنان (YPJ) نیز در این عملیات حضور داشتند. هدف از این عملیات مقابله با تهدیدات ناشی از اقدامات تروریستی هستەهای وابسته به گروه تروریستی داعش است.
اردوگاه الهول به دلیل حضور دهها هزار نفر از افراد مرتبط با داعش، از جمله خانوادههای اعضای این گروه، همچنان یکی از نقاط استراتژیک برای این گروه تروریستی محسوب میشود.
در همین راستا، روز شنبه ١٩ آپریل، محمود الحسین، از مقامات آسایش، و روکن جمال، سخنگوی یگانهای مدافع زنان، در کنفرانسی خبری در اردوگاه الهول اعلام کردند که این عملیات برای از بین برداشتن هستەهای خفته داعش در داخل و اطراف اردوگاه و جلوگیری از قاچاق اعضای این گروه به دیگر مناطق سوریه طراحی شده است. آنها همچنین هشدار دادند که کمبود حمایت بینالمللی، فشارهای امنیتی و انسانی را بر نیروهای محلی افزایش داده است.
در روز دوم این عملیات، نیروهای امنیتی از دستگیری ۱۶ نفر از افراد وابسته به داعش خبر دادند. همچنین در جریان بازرسیهای انجامشده در اردوگاه و مناطق اطراف، مقادیر فراوانی سلاح و مهمات کشف و ضبط شد. بر اساس گزارشها، اطلاعات اخیر نشاندهنده حضور هستەهای سازمانیافته داعش در داخل و خارج اردوگاه بوده که در حال برنامهریزی حملات، تحریک ناآرامی و تضعیف امنیت منطقه هستند.

افزایش حملات و تلاشها برای فرار
مدیر اردوگاه الهول، جهان حنان در گفتوگو با خبرگزاری هاوار، رسانه رسمی مناطق خودگردان شمال-شرق سوریە اعلام نمود که در ماههای اخیر و بە ویژە پس از سقوط رژیم بشار اسد، حملات علیه کارکنان و سازمانهای فعال در اردوگاه و تلاش برای فرار خانوادههای اعضای داعش به شدت افزایش یافته است. به گفته وی، این حملات اغلب توسط زنان و کودکان مرتبط با داعش انجام میشود که به تخریب عمدی اموال سازمانها، شکستن درها و پنجرهها و پرتاب سنگ به سمت کارکنان میپردازند.
در این بارە جهان حنان افزود:
تلاش برای فرار تقریباً بهصورت روزانه انجام میشود، بهویژه در میان خانوادههای عراقی. نیروهای امنیتی موفق به جلوگیری از بسیاری از این فرارها شدهاند، اما برخی خانوادهها، از جمله کودکان، توانستهاند به مناطق دیگر سوریه فرار کنند.
چالشهای امنیتی و انسانی؛ بحرانی فراتر از مرزها
اردوگاه الهول نهتنها یک چالش امنیتی، بلکه یک معضل انسانی نیز محسوب میشود. جهان حنان تأکید کرد که این اردوگاه یک مسئله بینالمللی است و تمام کشورهایی که اتباع آنها در این اردوگاه حضور دارند، باید مسئولیت خود را بپذیرند.
وی همچنین از توقف حمایتهای بینالمللی انتقاد کرد و گفت: کاهش حمایتها بار سنگینی بر دوش مدیریت اردوگاه گذاشته و ما را با مشکلات بزرگی مواجه کرده است.
حنان خواستار حمایت نظامی، مالی و خدماتی جامعه بینالمللی شد و اظهار داشت که برای حل مشکل اردوگاه دو راهحل اصلی وجود دارد: بازگشت داوطلبانه ساکنان به کشورهای خود و تداوم حمایتهای بینالمللی.
اردوگاه الهول از زمان شکست نظامی داعش در سال ۲۰۱۹ به یکی از بزرگترین چالشهای امنیتی و انسانی در منطقه تبدیل شده است. این اردوگاه میزبان دهها هزار نفر، از جمله خانوادههای اعضای داعش از کشورهای مختلف، است. گزارشهای متعدد حاکی از آن است که شبکههای افراطی در داخل اردوگاه به فعالیتهای خشونتآمیز، از جمله قتل، آدمربایی و عضوگیری ادامه میدهند.
نیروهای امنیتی تحت رهبری مناطق خودگردان در سالهای اخیر عملیاتهای متعددی برای پاکسازی اردوگاه از عناصر داعش انجام دادهاند. با این حال، کمبود منابع و فقدان همکاری بینالمللی باعث شده است که این تلاشها با موانع جدی مواجه شود.