پس از ۹ سال فعالیت کمپین معلولان در تهران تعطیل میشود
- Arena Website
- Apr 22
- 3 min read

کمپین پیگیری حقوق افراد دارای معلولیت که با نام «کمپین معلولان» نیز شناخته میشود، پس از حدود ۹ سال فعالیت خود را متوقف کرد؛ بیتوجهی دولت و ناامیدی جامعه معلولان علت اصلی تعطیلی این کمپین اعلام شده است.
کمپین معلولان از آبان سال ۱۳۹۵ به عنوان «یک جنبش مدنی مستقل» فعالیت خود را آغاز کرد و در طول این سالها تلاشهای بسیاری برای بهبود وضعیت افراد دارای معلولیت انجام داده بود.
بهروز مروتی، مدیر کمپین معلولان، بیتوجهی دولتها به مطالبات جامعه افراد دارای معلولیت و ناامیدی این جامعه، را از دلایل اصلی تعطیلی کمپین عنوان کرده است.
او در مصاحبهای با روزنامه «شرق»، گفته است که:
در طول فعالیت کمپین، هیچیک از دولتها توجه جدی به مطالبات این قشر نکردند و در سه دولت گذشته حتی یک گام به جلو برداشته نشد.
کمپین معلولان در بیانیه اعلام تعطیلی خود نیز به این موضوع اشاره کرده و نوشته است که عدم استقبال گسترده جامعه معلولان از مبارزات این کمپین، یکی دیگر از دلایل تعطیلی آن بوده است. در این بیانهی آمده است: در حالی که این مسیر نیازمند همبستگی و مطالبهگری عمومی بود، تنها گروهی محدود بار سنگین آن را به دوش کشیدند.
همچنین، مشکلات مالی و عدم حمایت تشکلهای مرتبط با افراد دارای معلولیت نیز از دیگر دلایل تعطیلی کمپین معلولان عنوان شده است. به گفته بهروز مروتی، کمپین مستقل بود، منبع درآمد خاصی نداشت و هزینههای ضروریاش توسط خود افراد معلول پرداخت میشد. علاوه براین، تشکلهای مرتبط با افراد دارای معلولیت نیز از این جنبش حمایت نکردند و به نوعی منافع خود را در خطر دیدند.
دستاوردها و فعالیتها
یکی از مهمترین دستاوردهای کمپین معلولان در طول فعالیت ۹ ساله آن، تأثیرگذاری بر تصویب قانون حمایت از حقوق معلولان در سال ۱۳۹۶ است. هرچند این قانون به ویژه بندهایی از آن که دولت را موظف به تامین کمک هزینه معیشت برای معلولان فاقد شغل و درآمد میکند، هیچگاه به طور کامل اجرا نشد یا مقدار کمک هزینه پرداختی کفاف حداقل نیازهای معیشتی معلولان را نمیدهد.
کمپین معلولان همچنین در زمینه اطلاعرسانی و آگاهیبخشی درباره مشکلات و مسائل مربوط به افراد دارای معلولیت فعالیتهای وسیعی انجام داده است. این کمپین با انتشار اخبار و گزارشهای مربوط به خشونت علیه معلولان در مراکز نگهداری، وضعیت نامطلوب اقتصادی معلولان، عدم استخدام معلولان در سازمانهای دولتی و...، تلاش کرد تا توجه افکار عمومی و مسئولان حکومتی را به این مسائل جلب کند.
بهروز مروتی به روزنامه شرق گفته است که تعطیلی این کمپین نگرانیهایی را در بین جامعه افراد دارای معلولیت به وجود آورده است. به گفته او ممکن است پس از تعطیلی این کمپین، روی مشکلات سرپوش گذاشته شود یا اطلاعرسانی نشود و جامعه هدف از این بابت نگران است.

در سالهای اخیر، افراد دارای معلولیت بارها در تجمعات اعتراضی مختلف شرکت کردهاند که بانی بسیاری از این تجمعات کمپین معلولان بوده است. این تجمعات معمولاً در مقابل سازمان بهزیستی، مجلس شورای اسلامی و سایر نهادهای دولتی برگزار شده است. معترضان خواستار اجرای کامل قانون حمایت از حقوق معلولان، افزایش مستمریها، بهبود خدمات بهداشتی و درمانی، ایجاد فرصتهای شغلی و رفع تبعیضها بودهاند.
با وجود این تجمعات و اعتراضات، متأسفانه به مطالبات افراد دارای معلولیت رسیدگی کافی نشده است. بسیاری از وعدههای داده شده از سوی مسئولان عملی نشده و مشکلات این قشر همچنان پابرجاست. این بیتوجهیها باعث شده است که افراد دارای معلولیت احساس ناامیدی و سرخوردگی کنند و اعتماد خود را به دولت و نهادهای مسئول از دست بدهند.
بنابر آمارهای رسمی، حدود ۱۱.۵ درصد از جمعیت ۸۶ میلیون نفری ایران دارای معلولیت هستند که ۵۳۰ هزار نفر معلولیت شدید و بدون شغل و درآمد دارند.