حمله مرگبار به گردشگران در کشمیر در اعتراض به سیاستهای تغییر بافت جمعیتی
- Arena Website
- Apr 23
- 3 min read

در یکی از مرگبارترین حملات دو دهه اخیر در منطقه کشمیر تحت کنترل هند، افراد مسلح به روی گردشگران در منطقه توریستی پهلگام آتش گشودند و بیش از ۲۰ نفر را به قتل رساندند. این حمله، که گروه تی.آر.اف مسئولیت آن را بر عهده گرفته، موجی از شوک، ترس و محکومیت جهانی بههمراه داشته و بار دیگر نگاهها را به وضعیت امنیتی شکننده کشمیر معطوف کرده است.
یکی از مرگبارترین حملات دو دهه اخیر در منطقه جامو و کشمیر هند در تاریخ ۲۲ آوریل ۲۰۲۵ رخ داد. افراد مسلح مظنون به عضویت در گروههای شبهنظامی، با حمله به گردشگران در منطقه بایساران، نزدیک پهلگام، بیش از ۲۰ نفر را به قتل رسانده و ۲۰ نفر دیگر را زخمی کردند. این حمله، تنشهای دیرینه در کشمیر را دوباره به سطح افکار عمومی آورد.
پس از لغو وضعیت نیمهخودمختار کشمیر در سال ۲۰۱۹ توسط دولت هند، به منظور تغییر در بافت جمعیتی به نفع غیر مسلمانان، سیاستهایی برای تسهیل اسکان غیربومیها در این منطقه به اجرا درآمد که با اعتراض شدید اهالی این منطقه و گروههای شبهنظامی آن مواجه شده است و حملات اخیر در اعتراض به این سیاستها انجام گرفته است.
این حمله یادآور حملات مرگباری نظیر بمبگذاری پولواما در سال ۲۰۱۹ است که جان ۴۴ نفر از نیروهای امنیتی هند را گرفت.
حمله حوالی ساعت سه بعدازظهر به وقت محلی و زمانی رخ داد، زمانی که گروهی از گردشگران در مراتع بایساران مشغول گشت و گذار بودند.
مهاجمان، که یونیفرم نظامی بر تن داشتند، ناگهان از میان جنگلهای اطراف ظاهر شده و با شناسایی هدفها، شروع به تیراندازی کردند.
گزارشها حاکی از آن است که مهاجمان خود را مأموران پلیس معرفی کرده، از گردشگران در مورد نام و مذهبشان پرسیده و سپس حمله را آغاز کردند.
گروه تی.آر.اف که بهعنوان یکی از شاخههای گروه شبهنظامی لشکر طیبه شناخته میشود، مسئولیت این حمله را بر عهده گرفته است. این گروه اعلام کرده که حمله در اعتراض به سیاستهای اسکان جمعیت غیربومی در کشمیر و "تغییر بافت جمعیتی منطقه" انجام شده است.
در پی این حادثه، دولت هند واکنش سریع نشان داد. نخستوزیر نارندرا مودی سفر خود به عربستان سعودی را نیمهتمام گذاشت و به کشور بازگشت.
وی در بیانیهای رسمی، این حمله را «جنایتی بزدلانه» توصیف کرد و وعده داد که عاملان آن به سختی مجازات خواهند شد.
وزیر کشور هند، آمیت شاه نیز به کشمیر سفر کرد تا از نزدیک وضعیت امنیتی منطقه را بررسی کند. همچنین وزیر دارایی هند سفر خود به آمریکا و پرو را لغو کرد.
در سطح بینالمللی، واکنشهایی در محکومیت این حمله منتشر شد. رئیسجمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی خود (تروث سوشیال) ضمن ابراز «همدردی با خانواده قربانیان»، حمایت کامل آمریکا از هند در «مبارزه با تروریسم» را اعلام کرد.
کشورهای همسایه، از جمله پاکستان، نیز واکنش نشان دادند. پاکستان ضمن ابراز نگرانی نسبت به افزایش خشونتها، هرگونه دخالت در این حمله را رد کرد.

در پی وقوع این حمله، وضعیت امنیتی در منطقه پهلگام و اطراف آن بهطرز چشمگیری تشدید شد. حدود ۱۰۰ نفر از مظنونان بازداشت شدند و عملیاتهای گستردهای برای شناسایی و تعقیب مهاجمان در حال اجراست.
همزمان، بسیاری از گردشگران منطقه را ترک کردند و خطوط هوایی داخلی پروازهای ویژهای برای بازگرداندن مسافران ترتیب دادند. قیمت بلیتها نیز به صورت اضطراری ثابت نگه داشته شد.
حمله بایساران بار دیگر نشان داد که سیاستهای سرکوبگرانه دولت هند علیه اقلیتها، چگونه میتواند شکنندگی امنیت را در منطقهای که سالها با خشونتهای اتنیکی و سیاسی درگیر بوده، تشدید کند.