در سی و هفتمین سالگرد عملیات انفال، کردها و مقامات عراقی خواهان اجرای عدالت هستند
- Arena Website
- Apr 15
- 3 min read
روز دوشنبە، ١٤ آپریل ٢٠٢٥، خانوادەهای قربانیان، قانونگذاران و فعالان حقوق بشر نسبت بە عدم پاسخگویی مقامات عراقی در به رسمیت شناختن عملیات بدنام انفال به عنوان نسل کشی و نیز بازیابی بقایای کشته شدگان در گورهای دسته جمعی اعتراض کردە و خواهان اجرای عدالت شدند. ریاست جمهوری عراق نیز با انتشار بیانیەای، خواهان تصویب قانونی بە منظور تضمین جبران غرامتهای مادی و معنوی برای خانواده های قربانیان انفال و نیز به رسمیت شناختن رسمی عملیات انفال به عنوان نسل کشی است.
٣٧ سال قبل، در ١٤ آپریل ١٩٨٦ ارتش عراق بە منظور درهم شکستن مقاومت نیروهای کرد کە علیە ارتش عراق مبارزە می کردند، و نیز از میان برداشتن حامیان آنان در مناطق شهری- روستایی کردستان عراق، عملیات بدنامی را بە مدت دو سال، از سال ١٩٨٦ تا ١٩٨٨ با نام انفال آغاز نمود. در جریان این مجموعە عملیات بیش از ١٨٢ هزار شهروند غیر نظامی کرد، جان خود را از دست دادند. با این وجود، تا کنون نیز خانوادەهای قربانیان، بعد از گذشت ٣٧ سال، همچنان نسبت بە عدم بە رسمیت شناختە شدن انفال بە عنوان نسل کشی از سوی مقامات عراقی و تحقق عدالت اعتراض دارند.
در همین رابطە بر اساس گزارش رسانەها از اقلیم کردستان عراق، خانوادەهای قربانیان و بازماندگان عملیات انفال، روز دوشنبه ١٤ آپریل تجمعی را در چمچمال، یکی از شهرهای اقلیم کردستان، در استان سلیمانیە، کە شمار فراوانی از قربانیان این عملیات، جزو ساکنان این شهر بودند، برگزار کردند.
اجتماع کنندگان بە منظور گرامیداشت یاد قربانیان و نیز در راستای عدم تکرار جنایات دیگر از دولت مرکزی عراق درخواست نمودند تا بە عضویت ICC، دادگاە جنایات بین المللی بپیوندد.

در این گردهمایی، همچنین اعلام شد کە خانوادەهای قربانیان عملیات انفال ٢٠ سال است کە خواهان پیوستن عراق بە این دادگاە بودە اما تا کنون نسبت بە خواستەهای آنان و نیز اجرای عدالت انتقالی توجهی نشدە است.
همزمان با این گردهمایی، جبهە خلق در اقلیم کردستان عراق نیز با انتشار بیانیەای بە مناسبت سی و هفتمین سالگرد آغاز عملیات انفال بیانیەای را منتشر کرد. در این بیانیە، ضمن انتقاد از مقامات اقلیم کردستان عراق و دولت مرکزی عراق بە علت عدم توجە بە بازماندگان و قربانیان عملیات انفال، خواهان بە رسمیت شناختە شدن عملیات انفال بە عنوان ژنوساید کردها و اجرای عدالت انتقالی و ترمیمی شدەاند.
بە همین مناسبت دفتر ریاست جمهوری عراق نیز با انتشار بیانیەای بە مناسبت سالگرد آغاز عملیات بدنام انفال بیانیەای را منتشر کرد. در این بیانیە ضمن گرامیداشت یاد قربانیان، آمدە است کە:
ریاست جمهوری عراق، از مجلس نمایندگان این کشور خواهان تصویب قانونی بە منظور تضمین جبران غرامتهای مادی و معنوی برای خانواده های قربانیان انفال و نیز به رسمیت شناختن رسمی عملیات انفال به عنوان نسل کشی است. از همین رو، ما از نمایندگی دائم عراق در سازمان ملل میخواهیم تا تلاشهای دیپلماتیک خود را برای به رسمیت شناختن رسمی این جنایت بهعنوان یکی از جدیترین موارد نقض حقوق بشر و قوانین بینالمللی و اطمینان از تایید رسمی آن توسط سازمان ملل، تشدید کند.
اگر چە در سال 2007، دادگاه عالی عراق رسماً عملیات انفال را به عنوان یک نسل کشی به رسمیت شناخت و دادگاه برای 460 نفر از افراد دخیل در این جنایات، از جمله 258 مقام کرد که با رژیم همکاری می کردند، حکم بازداشت صادر کرد، با این حال، بسیاری از مجرمان بدون مجازات باقی ماندند. از سوی دیگر جستجو برای یافتن بقایای قربانیان به کندی ادامه مییابد و آزمایشهای DNA برای شناسایی سالها طول کشیده است.
در آخرین مورد، یک گور دستە جمعی حاوی بقایای اجساد نزدیک بە ١٠٠٠ قربانی شهروندان کرد، کە در جریان عملیات انفال بە قتل رسیدە بودند، در منطقه صیادلا، در مجاورت دانشگاه کرکوک کشف شده است.