top of page
Asset 240.png

آخرین خبرها

بیشتر بخوانید

زمان از سرگیری مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا همچنان مبهم است

  • Writer: Arena Website
    Arena Website
  • May 7
  • 3 min read


هم‌زمانی سفر دونالد ترامپ به عربستان سعودی با ازسرگیری دور چهارم مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا، که قرار بود در عمان یا رم برگزار شود، بر این گفت‌وگوها سایه افکنده است. زمان دقیق آغاز این مذاکرات که قرار بود در روزهای دهم و یازدهم ماه مه برگزار شوند، با توجە بە اظهارات اخیر اسماعیل بقایی همچنان نامشخص به نظر می‌رسد.


بە گزارش خبرآنلاین بە نقل از آکسیوس.، این مذاکرات قرار است در روزهای دهم و یازدهم ماه مە (۲۰ و ۲۱ اردیبهشت) برگزار شود. با این وجود، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امورخارجە ایران، روز چهارشنبە ٧ مە اعلام کرد:

تا این لحظه تاریخ قطعی برای دور بعدی گفتگوها تعیین نشده است. پیشنهاد عمان برای برگزاری گفتگوها در اوایل هفته آینده در دست بررسی قرار دارد.

وی همچنین افزود که تعویق گفت‌وگوها به پیشنهاد وزیر امور خارجه عمان صورت گرفته و تاریخ احتمالی دور بعدی مذاکرات، متعاقباً اطلاع‌رسانی خواهد شد.


در این میان، بدر البوسعیدی، وزیر امور خارجه عمان، با انتشار پستی در شبکە اجتماعی ایکس نوشت که تعویق نشست با توافق دو طرف و به دلایل فنی و لجستیکی صورت گرفته است.

استیو ویتکاف، نماینده ویژه آمریکا، پیش‌تر از تلاش واشینگتن برای برگزاری نشست در پایان هفته جاری خبر داده بود. در همین حال، ولادیمیر پوتین نیز در تماس تلفنی با رئیس‌جمهور ایران حمایت خود از مسیر دیپلماسی را اعلام کرده است.


همزمانی مذاکرات با اعمال تحریم‌های جدید و سفر ترامپ بە عربستان سعودی

تعویق مذاکرات در شرایطی صورت می گیرد که آمریکا بسته‌ای تازه از تحریم‌ها علیه شرکت‌های مرتبط با نفت و پتروشیمی ایران اعمال کرده است. شماری از مقام‌های دولت ترامپ، از جمله وزیر دفاع و فرستاده ویژه، طی روزهای اخیر لحن تهدیدآمیزی علیه تهران اتخاذ کرده‌اند—مواضعی که احتمالاً فضای گفت‌وگوها را تحت تاثیر قرار خواهد داد.


ایران همواره تأکید کرده است که تداوم غنی‌سازی اورانیوم در خاک خود و لغو تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا شروط اصلی هر توافق احتمالی هستند. در مقابل، دولت ترامپ خواستار برچیده شدن کامل برنامه هسته‌ای ایران شده است؛ مطالبه‌ای که تهران آن را «غیرقابل مذاکره» می‌داند. با وجود این اختلافات عمیق، هر دو طرف دورهای قبلی مذاکرات را «سازنده» ارزیابی کرده‌اند.

از سوی دیگر، در آستانە از سرگیری دور چهارم مذاکرات، دونالد ترامپ، از قصد خود مبنی بر تغییر نام خلیج فارس بە خلیج عربی، خبر دادە است. اقدامی کە می‌تواند در چارچوب پیمان ابراهیم، بر روند گفت‌وگوهای ایران و آمریکا تاثیر بگذارد.

هشدار عراقچی به آمریکا و اسرائیل

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، روز دوشنبه در پیامی در ایکس، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل را به تلاش برای تحمیل سیاست به واشینگتن متهم کرد و هشدار داد که هر گونه اشتباهی علیه ایران، بهای سنگینی خواهد داشت. وی همچنین به بسته کمک ۲۳ میلیارد دلاری آمریکا به اسرائیل اشاره کرد و گفت اگر هدف مذاکرات تنها جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای باشد، رسیدن به توافق از مسیر دیپلماسی محترمانه امکان پذیر است.


آتش‌بس در یمن و تاثیر آن بر فضای مذاکرات ایران-آمریکا

در هفته گذشته، آمریکا یک توافق آتش‌بس با حوثی‌های یمن را در عمان نهایی کرد. منابع آگاه می‌گویند این توافق، که با حضور ویتکاف و نمایندگان حوثی‌ها حاصل شده، می‌تواند به کاهش تنش‌های منطقه‌ای و تسهیل مسیر مذاکرات هسته‌ای با تهران کمک کند. ایران که همواره به حمایت از حوثی‌ها متهم شده، در این باره موضع‌گیری علنی نکرده است.


با توجە فشارهای فزاینده، تحولات منطقه‌ای و شکاف‌های عمیق باقی‌مانده، مسیر پیش‌روی مذاکرات ایران و آمریکا همچنان پرچالش و مبهم است. با این حال گشایش دوباره مسیر دیپلماسی، اگرچه شکننده، همچنان گزینه ای ممکن برای کاهش تنش و جلوگیری از رویارویی گسترده‌تر در خاورمیانه به شمار می‌رود

bottom of page