سازمان ملل: تهاجم اسرائیل به غزه مصداق پاکسازی اتنیکی است
- Arena Website
- 1 hour ago
- 2 min read

سازمان ملل متحد تهاجم گسترده جدید اسرائیل به نوار غزه را محکوم کرده و آن را مصداق «پاکسازی قومی» و نقض حقوق بینالملل دانسته است. این عملیات که با هدف آزادسازی گروگانها و نابودی حماس آغاز شده، به کشته شدن دهها غیرنظامی و تشدید بحران انسانی در غزه منجر شده است.
ارتش اسرائیل بامداد شنبه ١٧ مه (٢٧ اردیبهشت) عملیات نظامی گستردهای با نام رمز «ارابههای جدعون» را در نوار غزه آغاز کرد. به گفته سخنگوی ارتش، این تهاجم برای «کنترل عملیاتی» مناطق کلیدی غزه، آزادسازی گروگانهای ربودهشده در حمله حماس در اکتبر ۲۰۲۳ و «نابودی کامل» این گروه شبهنظامی طراحی شده است.
بە نقل از پایگاە خبری آلمانی دویچلاندفونک، وبسایت خبری اسرائیلی «ینت» گزارش داد که حملات شبانه شامل بمباران سنگین مناطق شمالی غزه، از جمله شهر غزه و اردوگاه جبالیا، بوده است. ساکنان محلی نیز از انفجارهای شدید، آتشسوزی در ساختمانهای مسکونی و گلولهباران توپخانهای خبر دادهاند.
وزارت بهداشت غزه تحت کنترل حماس، اعلام کرد در ۲۴ ساعت گذشته دستکم ۱۰۰ نفر در این حملات کشته شدهاند. این آمار که بین غیرنظامیان و شبهنظامیان تفکیک نشده، هنوز به طور مستقل تأیید نشده است.
در واکنش بە این حملات، فولکر تورک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، این عملیات را به شدت محکوم کرد و گفت:
این تهاجم به نظر تلاشی برای جابجایی دائمی جمعیت غزه است که نقض آشکار حقوق بینالملل و مصداق پاکسازی قومی محسوب میشود.
او هشدار داد که بمبارانهای اخیر به آوارگی گستردهتر غیرنظامیان منجر شده و بحران انسانی در غزه را عمیقتر کرده است.
کارلو ماسالا، استاد علوم سیاسی و کارشناس نظامی در دانشگاه بوندسور مونیخ، در مصاحبه با شبکه آلمانی دویچه وله این عملیات را «فاقد هرگونه مشروعیت حقوقی» خواند و افزود: «این اقدامات نه تنها غیرقانونی است، بلکه پیامدهای فاجعهبار انسانی به دنبال دارد.»
سازمان ملل و نهادهای امدادی مانند برنامه جهانی غذا (WFP) نسبت به خطر قحطی قریبالوقوع در غزه هشدار دادهاند. از مارس ۲۰۲۵، اسرائیل ورود کمکهای بشردوستانه به غزه را به طور کامل متوقف کرده و مدعی است که حماس این کمکها را برای تأمین مالی فعالیتهای نظامی خود مصادره میکند.
کابینه امنیتی اسرائیل اخیراً تصمیم به ازسرگیری محدود کمکها از طریق مراکز توزیع مشخص گرفته، اما سازمان ملل هشدار داده که این اقدام کافی نیست و غیرنظامیان در مسیر دسترسی به این مراکز ممکن است در معرض خطر قرار گیرند.
مذاکرات آتشبس با میانجیگری آمریکا، قطر و مصر بارها به بنبست رسیده است. آتشبس موقت در ژانویه ۲۰۲۵ به تبادل محدود گروگانها و زندانیان منجر شد، اما از مارس ۲۰۲۵، درگیریها با شدت بیشتری از سر گرفته شد.
محاصره کامل غزه توسط اسرائیل، توقف کمکهای بشردوستانه و تخریب زیرساختهای این منطقه به گزارش سازمان ملل به «فاجعه انسانی بیسابقه» منجر شده است. بیش از ۸۰ درصد ساکنان غزه آواره شدهاند و بیماریهای واگیر و سوءتغذیه به تهدیدی جدی تبدیل شده است.