زنان در کنفرانس نادا: ما برای ساختن جامعەای برابر مصمم هستیم
- Arena Website
- 15 hours ago
- 3 min read

با مشارکت بیش از ۲۰۰ زن از ۱۹ کشور جهان، اولین کنفرانس ائتلاف دمکراتیک منطقهای زنان (NADA) در شهر سلیمانیە، اقلیم کُردستان، از روز پنجشنبه آغاز شده است. شرکتکنندگان در این کنفرانس میگویند کە بدون مشارکت زنان در همه حوزەهای اجتماعی-سیاسی، هیچ راه حلی برای مشکلات انباشتەشدە وجود ندارد.
در چارچوب اولین همایش ائتلاف دمکراتیک منطقهای زنان خاورمیانه و شمال آفریقا (MENA)، حدود ۲۵۰ زن از ۱۹ کشور جهان، از ترکیه تا افغانستان و از کُردستان تا شمال آفریقا، روز پنجشنبه ۲۵ اردیبهشت (۱۵ مە) با شعار «به سوی جامعهای دموکراتیک از طریق انقلاب زنان» در سلیمانیه گردهم آمدند. در این کنفرانس که قرار است تا فردا شنبه ۲۷ اردیبهشت ادامه داشته باشد، به موضوعاتی همچون راهبردهای مبارزه زنان در برابر جنگها، انطباق انقلاب زن با شرایط جهانی و نقش پیشروی زنان در صلح و دموکراسی بپردازند.
کمیته برگزارکننده کنفرانس، در گفتوگویی با خبرگزاری ژنها، آن را تلاشی برای مقابله با جنگها و در راستای ترسیم آیندهای آزاد و برابر دانسته است. روز گذشته در سخنان افتتاحیه تأکید شد که «زنان و کودکان قربانیان اصلی جنگهای آشکار و پنهاناند، از فلسطین و سودان تا یمن، افغانستان و کوردستان.»
ائتلاف نادا، که نخستین بار در سال ۲۰۱۳ در شهر دیاربکر (آمد] کردستان ترکیه شکل گرفت، هدف خود را ساخت فضایی فرامرزی- فراتر از مرزها و هویتها- و رهاییبخش برای صدای زنانه عنوان کرده است.
در نخستین روز برگزاری کنفرانس، چندین فعال زن از مناطق مختلف مانند سومالی، به نمایندگی از زنان سرکوبشده، سخنرانی کردند و بر همبستگی جهانی علیه جنگافروزی تأکید نمودند.
همچنین بشرا علی از سازمان دهندگان این همایش، در سخنرانی افتتاحیه، با بیان اینکه نهادهای زنان راه را برای مبارزه مشترک تمامی زنان در منطقە خاورمیانە و شمال آفریقا هموار خواهند کرد، اظهار داشت:
با مشارکت زنان، برای ایجاد جامعهای اخلاقی و سیاسی و زندگی عادلانه راە مبارزە برای دستیابی بە یک جامعە عادلانە همور خواهد شد، لازم است تمامی زنان با هم و با این مشارکت، مبارزه خود را پیش ببرند. مبارزه ما یک مبارزه طبقاتی است، مبارزهای علیه نظام مردسالار. ما در این کنفرانس نه تنها برای به اشتراک گذاشتن دردهایمان، بلکه برای متحد کردن مبارزهمان نیز حضور داریم.
مهدیه میرحبیبی یک شرکت کننده دیگر نیز با اشارە بە جنبش ژن، ژیان آزادی در کُردستان ایران و ایران اظهار داشت: همبستگی ایجاد شدە در این کنفرانس از منظر سیاسی و اجتماعی بسیار مهم است، زیرا خشونت جنسیتی ناشی از جنگها و ویرانیها در این مناطق رو به افزایش است.
وی با تاکید بر اینکە زنان ایرانی از منظری جهانیتر به مبارزه نگاه میکنند، گفت: دیگر نمیتوان فقط در چارچوب مرزهای ایران به دنبال تغییر بود. شرکت در جنبشهای منطقهای و بینالمللی امروزه به یک ضرورت تبدیل شده است.
بسی شاماری، عضو شورای هماهنگی پلاتفرم دمکراتیک فراملیتی زنان نیز بە عنوان یکی از شرکت کنندگان، اظهار داشت که این کنفرانس میتواند نقطه شروع یک اتحاد پایدار باشد:
امیدوارم که در آینده، NADA بتواند زنان فعال از ملل مختلف را در بر بگیرد؛ زنان باید نقشهای مؤثرتری در فرآیندهای تغییر منطقهای ایفا کنند.
وی با تأکید بر اینکه جنبشهای زنان به هم پیوسته هستند، افزود: تمام جنبشهای تحت رهبری زنان مانند حلقههای یک زنجیر به یکدیگر متصل هستند. این کنفرانس میتواند الگویی کوچک اما پویا برای زنان آزادیخواه ایران باشد. ایران کشوری با تنوع اتنیکی و فرهنگی بالا است و زنان سالهاست که در اینجا با ظلم و تبعیض روبرو هستند.
از اقلیم کردستان عراق، تارا حسین، رئیس سابق جنبش آزادی، زینب مراد، رئیسمشترک کنگره ملی کردستان (KNK) و شاناز ابراهیم احمد، همسر رئیسجمهور عراق و عضو شورای رهبری اتحادیه میهنی میهنی نیز در این کنفرانس مشارکت داشتند. فعالان حقوق زنان از کشورهای خاورمیانه و آفریقا، به ویژه تونس، افغانستان، لیبی و عراق نیز در این کنفرانس حضور داشتند.
همچنین تولای حاتم اوغوللاری، رئیس مشترک حزب دموکراسی و برابری خلقها (حزب DEM)، چیغدم کیلیچ اوغوناوچار رئیس مشترک حزب مناطق دموکراتیک (DBP) عضو هیئت مدیره نشریه زنان ژنولوژی و چند فعال دیگر زن از کردستان ترکیە نیز شرکت کردهاند.
یکی از فعالان سازمان زنان که به نمایندگی از زنان افغانستان در آلمان فعالیت میکند، نیز در این کنفرانس سخنرانی کرد، این نماینده زن که نام خود را فاش نکرد و به دلایل امنیتی ماسک زده بود، گفت: ما تلاش میکنیم مقاومت مردم افغانستان را پس از تسلط طالبان بر افغانستان به جهانیان اعلام کنیم. ما برای مردم افغانستان و عزت زنان تلاش میکنیم.