top of page
Asset 240.png

آخرین خبرها

بیشتر بخوانید

تاسیس دانشگاه کُردی در آلمان مستقل و مبتنی بر ارزشهای چندفرهنگی خواهد بود

  • Writer: Arena Website
    Arena Website
  • 3 days ago
  • 2 min read


آلمان در سال ۲۰۲۶ میزبان اولین دانشگاه بین‌المللی کُردی خواهد بود که آموزش به زبان کردی را با هر دو لهجە اصلی کورمانجی و سورانی، در برنامه خود قرار داده است. این پروژه، که با الهام از «انقلاب روژآوا» در شمال سوریه و تلاش برای خودمختاری فرهنگی طراحی شده است، نه‌تنها یک نهاد آموزشی، بلکه نمادی از هویت و آزادی و تائید ارزشهای یک جامعە چند فرهنگی محسوب خواهد شد.


رئیس آینده این دانشگاه، پروفسور دکتر کریستوف شولتس دررابطە با اهداف این پروژە در گفتوگویی تأکید کرد:

هدف ما ایجاد ساختاری است که دانشجویان کُرد را توانمند ساختە و استانداردهای جدیدی را در آموزش عالی جهانی تعیین کند. این دانشگاه آزاد، مستقل و مبتنی بر ارزشهای چندفرهنگی خواهد بود.

بر اساس گزارشها، دانشجویان از مناطق شمال-شرق سوریە، روژآوا و اقلیم کردستان عراق با ارائه دیپلم دبیرستان و گذراندن آزمون ورودی آنلاین، امکان ثبت‌نام خواهند داشت. مدارک اعطاشده مطابق با استانداردهای اروپایی بوده و برای ادامه تحصیل یا اشتغال در سطح جهانی معتبر خواهند بود.


دکتر یونس بهرام، رئیس انجمن آلمانی-کُردی، پیش از این در این بارە خاطرنشان ساختە بود کە سالها پیش، خانواده‌ها می‌پرسیدند فرزندانشان چگونه به زبان کُردی در دانشگاه تحصیل کنند؟ اکنون با ایجاد این دانشگاە، درصدد ارائە پاسخی بە این پرسش برآمدەایم. از اهداف بلندمدت این نهاد، استانداردسازی زبان کردی در حوزه آکادمیک و تقویت وحدت زبانی میان گویشهای مختلف زبان کُردی است.


در همین رابطە، پروفسور شولتس در گفتوگویی تأکید کرد زبان کُردی با سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های زبانی و توسعه اصطلاحات تخصصی، می‌تواند به زبانی علمی تبدیل شود، همانگونه که زبان آلمانی روزی چنین مسیری را پیمود.


بر اساس ضابطەها، رشته‌های اصلی این دانشگاه شامل زبان و ادبیات کُردی، علوم اجتماعی، مهندسی و مطالعات فرهنگی خواهند بود. دروس به زبان کُردی (کورمانجی و سورانی) و آلمانی تدریس می‌شوند، در حالی که برنامه‌های مهندسی و علوم اجتماعی از مدل سه‌زبانه (کُردی، آلمانی، انگلیسی) بهره خواهند برد.


چالشها و چشم اندازهای سال اول

پروفسور شولتس اهداف سال نخست را شامل تکمیل فرآیند اخذ مجوز، جذب اولین دانشجویان در مدرسه زبان وابسته به دانشگاه، و تولید محتوای آکادمیک کُردی عنوان کرد. وی تأکید کرد:

موفقیت اولیه به معنای ایجاد زیرساخت مالی پایدار و جلب اعتماد جامعه آکادمیک بینالمللی است.

آلمان با میزبانی از ۱.۲ میلیون کُرد، یکی از بزرگترین جوامع کُرد در خارج از خاورمیانه است. این دانشگاه نه‌تنها فرصتهای آموزشی را گسترش می‌دهد، بلکه حضور زبان و فرهنگ کُردی را در عرصه عمومی اروپا تقویت خواهد کرد. به گفته بهرام، این پروژه گامی نمادین برای به رسمیت شناختن هویت کُردی در اروپا خواهد بود.


ابتکار تاسیس نخستین دانشگاە کُردی زبان، با حمایت دانشگاهیان، دیپلماتها و سیاستمداران آلمانی و کُردی شکل گرفته است. برنامه‌ریزیها شامل مشارکت با نهادهای معتبری همچون دانشگاه پاریس ۸ و دانشگاه ایالتی واشنگتن است که پیشتر در پروژه‌های مشابه همکاری داشته‌اند.


دکتر کریستوف شولتز، اهل درسدن، بە عنوان رئیس این دانشگاە، دکترای اقتصاد خود را از دانشگاه فنی ایلمناو دریافت و با رتبه ممتاز فارغ‌التحصیل شدە است.

bottom of page