شش روز پس از انفجار مهیبب: پنهانکاری، تناقض و سوءمدیریت ادامە دارد
- Arena Website
- May 1
- 3 min read

با گذشت شش روز از انفجار اسکله رجایی بندرعباس، همچنان تناقض آشکاری در آمارهای ارائه شده از قربانیان این حادثه توسط مقامات حکومتی وجود دارد. از سوی دیگر عفو بینالملل در بیانیهای ایران را به سرکوب با هدف پنهانسازی واقعیتهای مربوط به این انفجار متهم کرده است.
تناقض در آمار جانباختگان و مصدومین انفجار مهیب اسکلە رجایی بندعباس از سوی مقامات جمهوری اسلامی ایران همچنان ادامە دارد. احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، اخیرا گفته است که در انفجار مرگبار بندرعباس ۱۰۰ نفر کشته شدهاند. ارائە چنین آماری در حالی است که پیشتر مقامات دولتی، آمار رسمی کشتهشدگان را ۷۰ اعلام کرده بودند. همزمان برخی رسانهها نیز گزارش دادهاند که شواهد میدانی و گزارشهای مردمی، حاکی از آن است آمار جانباختگان بسیار بالاتر است.
وضعیت درمانی مجروحان
سید سجاد رضوی، معاون درمان وزارت بهداشت، اعلام کرده است که حدود ۷۰ نفر از مجروحان این حادثه همچنان در بیمارستانهای بندرعباس تحت مراقبت درمانی هستند. به گفته این مقام رسمی، دو تا سه نفر از این افراد در بخش مراقبتهای ویژه بستریاند و پنج نفر نیز برای دریافت خدمات فوقتخصصی سوختگی به شیراز اعزام شدهاند که حال سه نفر از آنها وخیم است.
از سوی دیگر، حسین کرمپور رئیس سازمان نظام پزشکی بندرعباس، هشدار داده است کە برخی از مجروحان حتی پس از ترخیص از بیمارستان، همچنان در معرض عوارض جدی ناشی از این انفجار قرار دارند. او نسبت به خطر عوارض ریوی ناشی از استنشاق گازهای سمی که ممکن است تا دو هفته بعد ظاهر شوند و نیز احتمال ابتلا به کزاز هشدار داده است. این در حالی است که مقامات دولتی تلاش میکنند با تأکید بر از سرگیری فعالیتهای بندر، وضعیت را "عادی" جلوه دهند.
محدودیت اطلاعرسانی و سرکوب روایتهای مستقل
در شش روز گذشته مقامات جمهوری اسلامی با اعمال محدودیتهای شدید، از جمله جلوگیری از دسترسی خبرنگاران به محل حادثه و محدود کردن برگزاری مراسم سوگواری جانباختگان، تلاش کردهاند ابعاد فاجعه را کماهمیت جلوه دهند.
فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت پزشکیان صدور محدودیت اطلاعرسانی در این زمینه را تأیید کرده و گفته هدف آن "صدای واحد" بوده است.
این در حالی است سازمان عفو بینالملل روز چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت (۳۰ آوریل) در گزارشی، مقامات جمهوری اسلامی را به سرکوب و خاموشسازی رسانهها با هدف پنهانسازی واقعیتهای مربوط به انفجار اسکله رجایی متهم کرده است.
در گزارش عفو بینالملل آمده است که دادستانی تهران علیه تعدادی از رسانهها و کاربران شبکههای اجتماعی که بهزعم مقامات اقدام به «انتشار اطلاعات نادرست» کردهاند، پرونده قضایی تشکیل داده است.
سازمان عفو بینالملل ضن ابراز نگرانی نسبت به رویە درپیش گرفتە شدە از سوی اقدامات جمهوری اسلامی، از جامعه بینالملل خواسته است این سرکوب نگرانکننده را بهصراحت محکوم کرده و از مقامات جمهوری اسلامی بخواهد که به تهدید و تعقیب قضایی روزنامهنگاران پایان دهند.
همچنین کمیته حفاظت از روزنامهنگاران نیز جمهوری اسلامی را به تلاش برای جلوگیری از دسترسی شهروندان به اطلاعات حیاتی در شرایط بحران متهم کرده است.
ردپای نهادهای وابسته به خامنهای
گزارشهای منتشر شده در رسانههای خارجی از جمله نیویورک تایمز و آسوشیتدپرس نشان میدهد که کانون انفجار در انباری بوده که تحت مالکیت یک شرکت زیرمجموعه بنیاد مستضعفان، نهادی که مستقیما از علی خامنهای فرمان میبرد، است.
گزارشهایی از سوی برخی رسانهها منتشر شده مبنی بر اینکه شرکت توسعه خدمات دریایی و بندری سینا متعلق به بنیاد مستضعفان، از سالها پیش مواد شیمیایی خطرناک مورد استفاده در صنایع موشکی را در پوشش مواد غذایی وارد میکرده است. محوطه اختصاصی این شرکت محل وقوع انفجار بوده است.