علیرغم ادعاهای دیروز، آتشسوزیهای بندر عباس هنوز مهار نشده است
- Arena Website
- Apr 28
- 4 min read

آتشسوزیهای ناشی از انفجار مهیب روز شنبه ۶ اردیبهشت در اسکله رجایی بندرعباس، با گذشت حدود سه روز، هنوز مهار نشده است. تداوم آتش سوزیها درحالی است که یک سخنگوی سازمان آتشنشانی شامگاه گذشته از مهار حریق خبر داده بود. شمار مصدومان این حادثه از ۱۲۰۰ نفر فراتر رفته و طبق آمار رسمی تاکنون دستکم ۴۶ نفر جان خود را از دست دادهاند.
علیرغم وعدهها و ادعاهای مسئولان دولتی آتشسوزی در اسکله رجایی بندرعباس هنوز مهار نشده است. جلال ملکی سخنگوی سازمان آتشنشانی تهران که با تیمی از آتشنشانان برای کمک به همکارانش به بندرعباس رفته است، شب گذشته اعلام کرده بود که آتشسوزی مهار شده است و آتشنشانان مشغول لکهگیری هستند. سخنگوی دولت هم صبح یکشنبه گفته بود که هشتاد درصد حریق مهار شده و ستاد مدیریت بحران کشور وعده داده بود که حریق تا اواخر یکشنهشب مهار خواهد شد. صبح امروز دوشنبه اما بار دیگر اعلام شد که هنوز بیست تا سی درصد آتشسوزی مهار نشده است.
آمار رسمی جانباختگان این حادثه امروز ۴۶ نفر اعلام شده است، اما شمار مصدومان که روز گذشته برای آخرین بار هزار و صد نفر اعلام شده بود، اکنون از هزار و ۲۰۰ نفر فراتر رفته است. درباره شمار مفقودان نیز گزارشهای ضدونقیضی منتشر شده است.
در همین حال، رسانههای داخلی ایران گزارش دادهاند که روسیه برای کمک به عملیات اطفای حریق دو هواپیمای سنگین آبپاش و یک هواپیمای فرماندهی به بندرعباس فرستاده است.
عزای عمومی و مراسم یادبود در بسیاری شهرها
با افزایش شمار جانباختگان این انفجا، دولت امروز دوشنبه ۸ اردیبهشت را در سراسر کشور عزای عمومی اعلام کرده است. همچنین سینماها تعطیل هستند و نمایشهای کمدی در همه سالنهای تئاتر متوقف شده است.
بسیاری از شهروندان با انتشار پیامهایی مانند «بندرعباس تسلیت» در استوریها و صفحات خود در شبکههای اجتماعی با بازماندگان جانباختگان ابراز همدردی کردهاند. در میادین چندین شهر نیز مردم با روشنکردن شمع یاد قربانیان این حادثه را گرامی داشتهاند.
همچنین فستیول موسیقی «کوچه» در بوشهر نیز زودتر از موعد به کار خود پایان داده است. شب گذشته در این فستیول به جای موسیقیهای از پیش برنامهریزی شده، دستههایی با سنج و دمام به سبک مناطق جنوبی به عزاداری پرداختند.
انتقاد رسانەهای ایران
نحوه اطلاعرسانی و نیز آمارهای ارائه شده توسط مقامات دولتی موجب شده که حتی رسانههای داخلی نیز زبان به انتقاد باز کنند.
روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله شماره امروز خود، دوشنبه ۸ اردیبهشت، از وضعیت نامطلوب امنیتی در ایران انتقاد کرده است. در سرمقاله این روزنامه آمده است:« حادثه بندر شهید رجائی با هر یک از احتمالات منطبق باشد، نمیتوان آن را گسسته از وضعیت امنیتی کشور دانست. آیا این انفجار زیانبار میتواند نقطه عطفی برای پایان یافتن این وضعیت نامطلوب شود؟ این روزنامه همچنین با اشاره به همزمانی وقوقع انفجار با دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا، به طور تلویحی انگشت اتهام را به سمت اسرائیل نشانه رفته است.
روزنامه سازندگی، ارگان حزب کارگزاران سازندگی، نزدیک به خانواده هاشمی رفسنجانی، نیز با انتقاد از نحوه اطلاعرسانی در مورد این حادثه، علیرغم گذشت دو روز از وقوع آن، هنوز اطلاعات دقیق و روشنی از علت وقوع آن اعلام نشده است.
روزنامه هممیهن چاپ تهران تهران هم گزارشی از خانوادههایی که عزیزانشان درپی انفجار بندرعباس مفقود شدهاند، منتشر کرده است. مقامات دولتی تاکنون به صورت رسمی آمار مفقودان این حادثه مهیب را ۶ نفر اعلام کردهاند، اما گزارش هممیهن تصریح میکند که شمار مفقود شدهها بیشتر از این تعداد است.
قصور یا خرابکاری؟
در سومین روز از گذشت انفجار بندرعباس، همچنان گمانهزنیها درباره علت این حادثه مهیب در جریان است. محمد سراج، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی روز یکشنبه طی سخنانی انگشت اتهام را به سوی اسرائیل دراز کرد. او گفت انفجار بندرعباس «به هیچوجه تصادفی» نبوده است و «نشانههای واضحی از دخالت اسرائیل در این حادثه وجود دارد.» او با اشازه به اینکه «انفجار در چهار نقطه مختلف رخ داده»، گفته که این موضوع نشان میدهد که «مواد منفجره پیشتر در کانتینرها جاسازی شده بودند.» اسرائیل پیشتر به طور رسمی هرنوع دستداشتن در این حادثه را رد کرده بود.
اسکندر مومنی وزیر کشور هم در تازهترین گفتوگوی خود با تلویزیون حکومتی ایران گفته است که قصورهای احتمالی در این حادثه از جمله «عدم رعایت نکات ایمنی» یا «پدافند غیرعامل» بررسی خواهد شد. او درباره علت حادثه گفته است: در ساعت ۱۲ و چهار دقیقه یک شعله کوچک آتش مشاهده شد که هنوز علت دقیق آن مشخص نیست. ظرف حدود یک دقیقه آتش گسترده شد و انفجار شدیدی رخ داد.
علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی هم دیروز در نخستین واکنش نسبت به این حاثه، پس از سکوتی یک روزه، خواستار بررسی «هرگونه سهلانگاری یا تعمد» در این حادثه شده بود.
کارشناسان اسرئیلی؛ انفجار بندرعباس رژیم ایران را تضعیف کرده است
دو کارشناس ایرانی-اسرائیلی، در گفتوگو با روزنامه «معاریو» چاپ اسرائیل، با اشاره به نقش حیاتی اسکله رجایی در بقای حکومت ایران، گفته وقوقع انفجار در این اسکله این حکومت را به شدت تضعیف کرده است.
بن سبطی، کارشناس مسائل ایران در مؤسسۀ مطالعات امنیت ملی اسرائیل، گفته است:
اهمیت بندر رجایی فقط در این نیست که مهمترین و بزرگترین بندر تجاری ایران است. سپاه پاسداران از این بندر، برای انتقال سلاح و تجهیزات نظامی به حزبالله و حوثیها و همچنین صدور نفت قاچاق به چین استفاده میکند.
مئیر جاودانفر، دیگر پژوهشگر ایرانی-اسرائیلی، اظهار داشته که مواد منفجر شده در بندر رجایی (سدیم پرکلرات) از چین وارد شده و برای ساخت سوخت موشکهای بالستیک سپاه در نظر گرفته شده بود. او همچنین علت انفجارها را به مشکلات داخلی و مدیریتی نسبت داده و احتمال دخالت کشورهای ثالث مانند آمریکا یا اسرائیل را بعید دانسته است.
او با اشاره به مذاکرات جاری میان آمریکا و ایران، گفته است که دولت اسرائیل در شرایط فعلی تمایلی به اقداماتی که موقعیت ترامپ را تضعیف کند، ندارد.