نبرد بر سر چند هزار رأی؛ ابهام درخصوص سرنوشت دولت ائتلافی آلمان
- Website Designer (DG)
- Apr 23
- 3 min read

photo: EPA
انتخابات پارلمانی آلمان در سال ۲۰۲۵ با جنجالها و بحثهایی همراه و توجه بسیاری را از تحلیلگران را به خود جلب کرده است. حزب «اتحاد زهرا واگنکنشت » (ب.اس.و) که حدود دو سال پیش از حزب چپ (Die Linke) جدا شده، ادعا کرده است نارساییها و خطاهای رخداده در فرآیند رأیگیری و شمارش آراء، نتایج انتخابات را تحت تأثیر قرار دادهاند.
پایان انتخابات پارلمانی در آلمان، بحثهای دامنەداری را در خصوص نارسایی ها و خطاهای روی دادە در آن دامن زدە است. در این بارە، حزب زهرا واکنشت BSW ادعا میکند که خطاهای انسانی، از جمله تخصیص نادرست آرای آنها به حزب مشابه «اتحاد آلمان» که عنوان مشابهی داشتە و از سوی دیگر، ابطال اشتباه برخی برگههای رأی، مانع از رسیدن این حزب به دستیابی بە حد نصاب پنج درصد شده است. این حزب با پیگیری از ۲۹۹ مسئول منطقهای انتخابات، که مسئول ۹۵,۱۰۹ حوزه رأیگیری (۶۶,۴۸۴ حضوری و ۲۸,۶۴۰ پستی) هستند، شواهدی از ناهنجاریها یافته است.
به گزارش نشریه فرانکفورتر روندشاو فابیو دی ماسی، سیاستمدار ب.اس.او، اظهار داشته که: «دادهها نشان میدهند که به احتمال زیاد ما از سد پنج درصد عبور کردهایم». در ۵۰ حوزهای که بازشماری انجام شده، آرای بیشتری به ب.اس.او اختصاص یافته است.
این حزب معتقد است که با تعمیم این نتایج به کل حوزه های رای گیری، میتواند آرای بیشتری در محدوده پنجرقمی کسب کند. با این حال، بدون بازشماری سراسری، اثبات این ادعاها دشوار است.
جدال برای چند هزار رأی
بی.اس.و با کسب ۴.۹۸۱ درصد آرا، تنها ۹,۵۲۹ رأی با حد نصاب فاصله داشت. پس از اصلاح برخی خطاها، ۴,۲۷۷ رأی بیشتر به این حزب اختصاص یافت، اما همچنان برای ورود به بوندستاگ کافی نیست.
دی ماسی تأکید می کند که بازشماری میتواند نتایج را تغییر دهد و اکثریت اتحادیه (CDU/CSU) و حزب سوسیال دمکرات را به خطر اندازد.
ب.اس.و همچنین به مشکلات رأیدهندگان خارج از کشور اشاره کرده است. به گزارش اشپیگل زهرا واگنکنشت مدعی است که ۲۳۰ هزار آلمانی خارجنشین به دلیل تأخیر در دریافت برگههای رأی نتوانسته اند رأی دهند، که میتوانست نتیجه را تغییر دهد. این حزب با استناد به پاسخ یکچهارم مسئولین انتخاباتی، خواستار بازشماری کامل نتایج انتخابات است.

ماراتن حقوقی: از بوندستاگ تا کارلسروهه
حزب «اتحاد زهرا واگنکنشت» اعتراض خود را به بوندستاگ ارائه کرده و پرونده به کمیته بررسی انتخابات ارجاع شده است. اما این روند با انتقاد مواجه است.
دی ماسی به فرانکفورتر روندشاو گفته است: «این نقص سیستم انتخاباتی است که بوندستاگ قاضی پرونده خودش باشد». برای موفقیت اعتراض، BSW باید ثابت کند که خطاها بر توزیع کرسیها تأثیر گذاشتهاند. اگر بوندستاگ اعتراض را رد کند، دیوان عالی فدرال مرجع بعدی است. در مارس ۲۰۲۵، دیوان عالی درخواست فوری BSW برای بازشماری را رد کرد و این حزب را به رعایت روند معمول ارجاع داد.
به گزارش تاگسشاو این فرآیند ممکن است ماهها یا حتی سالها طول بکشد. تا ۱۷ آوریل ۲۰۲۵، بیش از ۸۰۰ اعتراض به بوندستاگ ارائه شده که ۴۳۰ مورد مربوط به مشکلات رأیدهندگان خارجنشین است.
پیامدها: تغییر بازی سیاسی و مواضع ب.اس.او
ورود اتحاد زهرا واگنکنشت به بوندستاگ میتواند معادلات سیاسی را دگرگون کند. با فرض عبور از حد نصاب پنج درصد، ب.اس.او میتوانست حدود ۳۵ کرسی از ٧٣٥ کرسی بوندستاگ را کسب کند.
این امر به خودی خود موجب کاهش کرسیهای احزاب دیگر می شود: CDU/CSU (۲۸.۶ درصد) از ۲۱۰ کرسی به ۲۰۰ کرسی، حزب سوسیال دمکرات (۱۶.۴ درصد) از ۱۲۰ به ۱۱۲ کرسی، و احزاب کوچکتر مانند سبزها (۱۱.۶ درصد) و AfD (۲۰.۸ درصد) نیز با کاهش ۵-۱۰ کرسی مواجه میشوند.
این تغییر، اکثریت ائتلافی CDU/CSU و حزب سوسیال دمکرات را از بین می برد و آنها را به ائتلاف با سبزها یا دیگر احزاب واخواهد داشت.
ب.اس.و که از حزب چپ (Die Linke) انشعاب کرده است، مواضعی ضدجنگ دارد. این حزب در قبال جنگ غزه خواستار آتشبس فوری و توقف حمایت نظامی آلمان از اسرائیل است.
در مورد اوکراین، این حزب با ارسال تسلیحات به کییف مخالف است و بر مذاکرات صلح تأکید دارد؛ موضعی که موجب انتقاد شدید دیگر احزاب شده و این حزب را متهم به هواداری از روسیه می کنند.