top of page
Asset 240.png

آخرین خبرها

بیشتر بخوانید

نیوزویک: سفر خاورمیانه‌ای ترامپ حاکی از نشانه‌هایی مبنی بر به حاشیه‌راندن اسرائیل است

  • Writer: Arena Website
    Arena Website
  • 7 hours ago
  • 3 min read

Alex Brandon/AP Photo
Alex Brandon/AP Photo

نیوزویک، نشریه آمریکایی وابسته به موسسه واشنگتن‌پست، در گزارشی تحلیلی به سفر اخیر دونالد ترامپ رئیس‌جمهور ایالات متحده به سه کشور ثروتمند خاورمیانه، عربستان سعودی، قطر و امارات پرداخته و به نقل از منتقدان، آن را نشانه‌ دیگری از به حاشیه راندن بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل دانسته است.


گزارش اخیر نیوزویک که روز پنجشنبه ۱۵ مه ٢٠٢٥ (۲۵ اردیبهشت) منتشر شده، سفر اخیر دونالد ترامپ را در راستای بازترسیم نقشە سیاسی خاورمیانه، با نزدیک‌تر شدن به «دشمنان دیرینه اسرائیل» ارزیابی می‌کند.


بر اساس این تحلیل، تعامل ترامپ با رهبران منطقە منتقدان را بر آن داشته است تا ادعا نمایند کە نتانیاهو – یکی از متحدان کلیدی – به حاشیه رانده شده است.

در گزارش آمده است:‌

تحرکات اخیر ترامپ می‌تواند پرسش‌هایی را درباره میزان حمایت آمریکا از اسرائیل، که برای دهه‌ها برای تل‌آویو حیاتی بوده، مطرح کند.

در این گزارش، از توافق آتش‌بس ترامپ با حوثی‌های یمن آن‌هم چند روز پس از حمله این گروه به فرودگاه بن‌گورین، معامله با حماس برسر آزادی گروگان آمریکایی- اسرائیلی، برداشتن تحریم‌های سوریه، ستایش از اردوغان و نیز مذاکرات هسته‌ای جاری با ایران به عنوان نمونه‌هایی نام برده شده که به گفته تحلیل‌گران نیوزیوک می‌تواند نشانه‌های بارز دیگری از به حاشیه راندن نتانیاهو از سوی رئیس‌جمهور آمریکا باشند.


گفت‌وگو با گروه‌هایی که به اسرائیل حمله کرده‌اند

آمریکا چند روز پیش توانست برای دومین بار با حماس متسقیما وارد گفت‌وگو شود و آخرین گروگان خود در غزه را آزاد کند. در نخستین مورد، کاخ سفید تماس با حماس را «استثنا» خوانده بود و گمانه‌زنی‌هایی درباره آسیب به روابط با اسرائیل شکل گرفته بود.


یک هفته پیش از آن نیز، ترامپ تصمیم گرفت حملات هوایی علیه گروه حوثی‌های یمن را در مقابل توقف حملات این گروه به آمریکا متوقف کند؛ آن‌هم تنها چند روز پس از حمله موشکی این گروه نیابتی ایران به نزدیکی فرودگاه بن‌گوریون تل‌آویو. در این توافق اشاره‌ای به توقف حملات آن‌ها به اسرائیل نشده بود.


ترامپ همچنین در تلاش برای دستیابی به توافقی جدید با تهران برای محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران بوده و به‌روشنی اعلام کرده که دیپلماسی را به اقدام نظامی، که اسرائیل خواهان آن است، ترجیح می‌دهد. ترامپ در تازه‌ترین اظهاراتش گفته که ایران «تا حدودی» با آمریکا بر سر برنامه هسته‌ای‌اش توافق کرده و ابراز امیدواری کرده این توافق به صلحی بلندمدت بیانجامد.


ستایش از رقبای منطقه‌ای اسرائیل

ترامپ، رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهور ترکیه را که از منتقدان همیشگی سیاست‌های اسرائیل است، «بسیار باهوش» خوانده است، در ریاض با احمد الشرع، رئیس‌جمهور موقت سوریه و جهادی سابق دیدار کرده است و تصمیم به لغو تحریم‌ها علیه این کشور گرفته است. کاخ سفید همچنین اعلام کرده ترامپ در قطر به توافقی اقتصادی به ارزش ۱.۲ تریلیون دلار دست یافته، در حالی که دوحه در گذشته از حامیان اصلی حماس بوده است.


آیا ترامپ از اسرائیل فاصله گرفته است؟

گزارش نیوزویک با این حال، تصریح کرده‌ است که هیچ نشانه‌ آشکاری وجود ندارد که ترامپ اسرائیل را رها کرده باشد. این گزارش به‌ویژه به این نکته اشاره کرده است که لحن سخنان ترامپ همچنان همسو با سیاست خارجی اسرائیل، به‌ویژه در قبال ایران، است.


در بخش دیگری از این گزارش آمده است:

با وجود نشانه‌هایی از سردی روابط، ترامپ همچنان خود را دوست وفادار اسرائیل می‌داند. او در سخنانش، ایران را خطری جدی دانسته و بار دیگر تأکید کرده که تهران باید از تلاش برای دستیابی به سلاح هسته‌ای دست بکشد. همچنین از احتمال حمله دوباره به حوثی‌ها سخن گفته است.

تحلیلگران نیوزویک همچنین استدلال کرده‌اند که گفت‌وگوهای مستقیم آمریکا با حماس نیز به تغییر  موضع رسمی واشنگتن درباره غزه منجر نشده است؛ کاخ سفید همچنان حماس را عامل اصلی جنگ می‌داند و معتقد است این گروه باید مسئولیت آغاز درگیری‌ها در اکتبر ۲۰۲۳ را بپذیرد.


علاه بر اینِ ترامپ کماکان تلاش می‌کند کشورهای عربی بیشتری را به امضای توافق‌نامه‌های ابراهیم برای عادی‌سازی روابط با اسرائیل ترغیب کنند.


این گزارش در نهایت تصریح می‌کند که سفر ترامپ به خاورمیانه، آینده گفت‌وگوهای هسته‌ای با ایران و بحران غزه و احتمال آتش‌بس، در رأس چالش‌های پیش روی اسرائیل و آمریکا قرار دارند؛ چاش‌هایی که به باور تحلیل‌گران نیوزویک می‌تواند روابط سنتی واشنگتن و تل‌آویو را وارد مرحله‌ای تازه کند.


bottom of page