top of page
Asset 240.png

آخرین خبرها

بیشتر بخوانید

ترامپ خواستار دستیابی بە توافقی قوی برای نابودی سانتریفیوژهای ایران است

  • Writer: Arena Website
    Arena Website
  • May 8
  • 2 min read


 دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، روز چهارشنبه اعلام کرد که توافقی «قوی و قابل راستی‌آزمایی» با ایران را ترجیح می‌دهد که به نابودی سانتریفیوژهای غنی‌سازی اورانیوم این کشور منجر شود. این اظهارات در آستانه دور چهارم مذاکرات هسته‌ای تهران و واشنگتن مطرح شده است.


دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده روز چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت (٧ می) در گفت‌وگویی با هیو هویت، روزنامه‌نگار آمریکایی در پاسخ به پرسشی درباره احتمال ارائه گزینه‌ای به ایران بین تحویل سانتریفیوژها یا مواجهه با اقدام نظامی، گفت: موضوع به همین سادگی است. من خواهان توافقی واقعی و کاملاً راستی‌آزمایی‌شده هستم. ما توانایی راستی‌آزمایی کامل را داریم.وی افزود:

ترجیح می‌دهم بە توافقی قوی دست یابیم که عملاً این تجهیزات را نابود کند. یا آن‌ها را منفجر کنیم یا از تسلیحات هسته‌ای خلع‌شان کنیم. فقط دو راه وجود دارد: نابودی آرام یا خشن.

برخی از کارشناسان این اظهارات بر این باورند کە گفتەهای ترامپ نشان‌دهنده موضع سختگیرانه‌تر آمریکا در مذاکرات جاری است.

روز یکشنبە گذشتە نیز دونالد ترامپ در گفتگویش با کریستن ولکر، مجری برنامه «دیدار با مطبوعات»، خواهان برچیدەشدن کامل برنامە هستەای ایران شدە بود. او اظهار داشتە بود:

من می‌خواهم ایران واقعاً موفق، واقعاً عالی، واقعاً فوق‌العاده باشد. تنها چیزی که ایرانیها نمی‌توانند داشته باشند، سلاح هسته‌ای است. زیرا جهان نابود خواهد شد.

در همین رابطە سه منبع آگاه به رویترز گفتند که دور چهارم مذاکرات احتمالاً اوایل هفته آینده در وین برگزار خواهد شد. هدف اولیه این گفت‌وگوها محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران در ازای کاهش برخی تحریم‌های ایالات متحده بود، اما مقامات آمریکایی اخیراً بر برچیدن کامل این برنامه تأکید کرده‌اند.


جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهور آمریکا نیز روز چهارشنبه با تائید اظهارات ترامپ، گفتە بود که ایران می‌تواند از انرژی هسته‌ای برای مقاصد غیرنظامی بهره‌مند شود، اما غنی‌سازی اورانیومی را که به تولید سلاح هسته‌ای منجر شود، غیرقابل قبول میداند.

این در حالی است که عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، روز سه‌شنبه تأکید کرد که تهران بر اساس معاهده منع گسترش تسلیحات هسته‌ای (ان‌پی‌تی) حق غنی‌سازی دارد و این موضوع قابل مذاکره نیست.

 

ایالات متحده در اردیبهشت ۱۳۹۷ تحت رهبری ترامپ از توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ (برجام) خارج شد و تحریم‌های گسترده‌ای را علیه ایران اعمال کرد. تهران در پاسخ، تعهدات هسته‌ای خود را کاهش داد و غنی‌سازی اورانیوم را تا ۶۰ درصد افزایش داد که به گفته آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، به سطح نظامی نزدیک است.

گزارشهای منتشر شدە آژانس بین المللی انرژی اتمی در ماە گذشتە نشان می‌دهد ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران به حدی است که در صورت غنی‌سازی تا ۹۰ درصد، برای ساخت دست‌کم شش بمب هسته‌ای کافی خواهد بود. این موضوع نگرانی‌های جهانی را تشدید کرده و فشار برای ازسرگیری مذاکرات را افزایش داده است.


ترامپ روز سه‌شنبه نیز در سخنانی گفت: «این مهم‌ترین لحظه در تاریخ ایران است. امیدوارم آن‌ها کار درست را انجام دهند.»

وی بار دیگر تأکید کرد که ایران نمی‌تواند به سلاح هسته‌ای دست یابد و هرگونه تخطی می‌تواند «عواقب ناگواری» داشته باشد.

bottom of page